poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zupa krem z cukinii


Coś w sam raz na chłodne i szare dni, gdy za oknem chlapa i o przeziębienie bardzo łatwo. Krem z cukinii to zarówno zdrowe, pożywne, jak i rozgrzewające danie. Nawet dzieci widząc chrupiące grzanki, znajdą coś dla siebie, Filip na pewno :).

Pyrzygotowując zupy w formie kremu, warto warzywa najpierw podsmażyć. Daje to zupie bardziej wyrazisty smak.

Co kupić:
- 3 duże cukinie (około 1 kg)
- czosnek (3 ząbki)
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 2 średnie ziemniaki
- imbir (około 1/2 łyżeczki)
- lubczyk ogrodowy (1/2 łyżeczki)
- oliwa (3 łyżki)
- jasne pieczywo
- zioła prowansalskie + 1 ząbek czosnku
- masło (około 1 łyżki)
- sól
- pieprz
- bazylia (kilka listków do dekoracji)

JAK ZROBIĆ:
Przygotowujemy 1,5 litra bulionu warzywnego z włoszczyzny. Na patelni podgrzewamy oliwę i zarumieniamy cebulę, dorzucamy pokrojone ziemniaki. Po chwili dodajemy umyte i pokrojone w kostkę cukinie, pod sam koniec poszatkowany czosnek. Do bulionu przenosimy podsmażone warzywa i blendujemy na gładką konsystencję. Całość zagotowujemy. Na sam koniec przyprawiamy imbirem, lubczykiem, solą oraz pieprzem.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki czosnkowo-ziołowe. Na podgrzane masło dodajemy pokrojone w kostkę pieczywo i oprószamy ziołami. Na koniec podpiekania dodajemy czosnek, uważając żeby się zbytnio nie zarumienił, bo potrawa stanie się gorzka, niesmaczna.





 Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz