poniedziałek, 5 stycznia 2015

Schab ze śliwkami


Dzisiaj przedstawiam pomysł na soczysty schab ze śliwkami. Danie to nadaje się zarówno na obiad, jak i treściwy dodatek na kromkę chleba. Mięso wyszło bardzo kruche i delikatne. Sekretem żeby potrawa była soczysta jest zamarynowanie mięsa i odstawienie do lodówki na noc (ok 12 h). Mięso powinno być zawinięte w folię spożywczą, by oliwa z przyprawami dobrze związała się z nim.

Co kupić:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 150g suszonych śliwek
- ok. 100g margaryny
- oliwa
- zioła: majeranek, oregano, lubczyk
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

JAK ZROBIĆ:
Schab umyć, osuszyć i obtoczyć dokładnie w marynacie (oliwa, majeranek, oregano, czosnek, pieprz). Solimy dopiero przed obsmażaniem. Odstawić na noc do lodówki. Przed przygotowaniem dania najlepiej wyciągnąć mięso około 15 minut wcześniej. Po wyjęciu zdejmujemy folię i robimy otwór w środku schabu (ja użyłam długiej ostrzałki do noży, ale można również użyć długiego noża i pogłębiać otwór drewnianą łyżką). Otwór zapychamy suszonymi śliwkami. Dopiero teraz solimy mięso, ponieważ sól "wyciąga" wodę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony, by zamknąć soki wewnątrz kawałka mięsa. Robimy to krótko i na mocnym ogniu. Warto usunąć na chwilę czosnek z marynaty, by nie przypalił się. Do brytwanki żaroodpornej odkrawamy kawałek margaryny (około 50g) i kładziemy schab. Zamykamy naczynie i pieczemy około 1,5 h w 180 st.C.






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz