czwartek, 22 stycznia 2015

Zupa cebulowa z grzankami

Pyszna rozgrzewająca zupa cebulowa w sam raz na zimne dni. Niesamowicie aromatyczna, zdrowa i sycąca.


Co kupić:
- 1 kg cebuli
- włoszczyznę
- mąkę pszenną ( 1 kopiasta łyżka )
- około 50g masła
- 2 liście laurowe
- pieczywo jasne (bagietka)
- ok 100g żółtego sera np. gouda
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki wina białego półwytrawnego

JAK ZROBIĆ:

Najlepiej zacząć od przygotowania bulionu warzywnego: 1,5 litra wody + włoszczyzna.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku podgrzewamy oliwę a potem rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy cebulę do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru (około 20-25) minut. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu, żeby cebula się nam nie przypaliła a zupa nie nabrała w ten sposób gorzkiego smaku. Po mocnym przyrumienieniu cebuli dodajemy mąkę i zasmażamy ok 3 minuty. Wlewamy bulion do garnka z cebulą i dodajemy odrobinę wina oraz liście laurowe. Gdy zupa zacznie "bulgotać" zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Uważamy żeby nie gotować zbyt długo bo objętość za bardzo się nam zredukuje. Zupa nabrała nam wyrazistego, brązowego koloru a zarazem słodkiego smaku dzięki wytrąconemu karmelowi z cebuli. Dopiero teraz dodajemy do zupy sól i pieprz. Opiekamy pieczywo.
Przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, na górę nakładamy pieczywo i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do pieca, nastawiamy na 190 st.C na opcję grill i czekamy do momentu zarumienienia się sera (około 2 minuty).

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz