Faszerowane naleśniki w otoczce sosu kokosowego i pomarańczowej nuty. Efekt niesamowity a smak "zabójczy".
Porcja:
4-6 osób
Co kupić:
- mleko 1,5 szklanki
- mąkę pszenną (2 szklanki)
- 2 jajka
- wodę mineralna gazowaną (ok.150 ml)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
- sól (szczypta)
- cukier waniliowy (2 łyżeczki)
Sos kokosowy:
- puszkę mleczka kokosowego (400g)
- 5 bananów
- miód (3 łyżki)
JAK PRZYGOTOWAĆ:
Do miski dodajemy mleko oraz wszystkie składniki stałe. Miksyjemy na gładką masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dolewamy mleka lub jeszcze wody gazowanej. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Żeby naleśniki były plastyczne po usmażeniu umieszczamy je na talerzu pod przykryciem.
Z tych proporcji wyszło mi 12 naleśników.
Przygotowanie sosu:
W rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy mleczko kokosowe. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy płomień. Dorzucamy pokrojone w plastry banany i gotujemy do zagęszczenia.
Naleśniki faszerujemy plastrami bananów, zawijamy i polewamy przepysznym sosem kokosowym. Można również dodać odrobinę sosu pomarańczowego (przepis w zakładce sosy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz