środa, 28 stycznia 2015

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, papryką i oliwkami

Porcja: 3-6 osób

Co kupić:
- 3 duże cukinie
- kaszę jaglaną (pół szklanki)
- oliwki zielone (ok.15 szt)
- czerwona papryka
- ser żółty np Gouda (100g)

sos beszamelowy:
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- około 200 ml mleka
- śmietanka 8%  do zagęszczenia
- kostka rosołowa do smaku
- pieprz do smaku

JAK ZROBIĆ:

Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż dłuższej osi. Gałką do lodów wydrążamy środek. Przygotowujemy kaszę jaglaną. Aby nie miała posmaku goryczki przelewamy ją na sitku zimną wodą a następnie wrzątkiem. Zagotowujemy wodę, solimy i dorzucamy kaszę. Pamiętamy, żeby do gotowania dodawać około 1,5 razy więcej wody (pół szklanki kaszy - 1,5 szklanki wody). Gotujemy to momentu wchłonięcia wody przez kaszę.

Przygotowujemy sos. 
Na rozgrzanym maśle zarumieniamy cebulę, dodajemy czosnek i wsypujemy 2 łyżki mąki. Dolewamy mleko, doprawiamy kostką rosołową i zagotowujemy. Możemy dodać również odrobinę śmietany. Nadmiar sosu odparowujemy.

Miąższ cukinii, paprykę i oliwki  kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy ugotowaną kaszę. Faszerujemy wydrążone cukinie, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze 220 st.C przez 20 min. Pod koniec przełączamy piekarnik na opcję grill i zapiekamy jeszcze kilka minut.

  A to moja pomoc kuchenna - dzielny 2-latek : )





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz