piątek, 2 stycznia 2015

Sałatka z tofu, winogronami i żurawiną


Dzisiaj przepis na pyszną i lekką sałatkę. Polecam ją szczególnie na kolację, gdyż nie zawiera żadnych "ciężkich" produktów, a pomimo to jest pożywna. Połączenie mojego ulubionego wędzonego tofu, papryki oraz czerwonych winogron i żurawiny daje niepowtarzalny smak z lekką nutą słodyczy. Jako dipu użyłam sosu winegret na miodzie.

Co kupić:
- mix sałat ( frisee, radicchio, roszponka)
- 1 papryka czerwona
- 1 opakowanie wędzonego sera tofu
- garść czerwonych winogron  (najlepiej bezpestkowych)
- garść suszonej żurawiny
- 1 pomidor średniej wielkości lub kilka koktajlowych

Miodowy sos winegret:
- oliwa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- odrobina soli

JAK ZROBIĆ:

Pokroić paprykę w grubsze paski, pomidor w ćwiartki. Na talerzu ułożyć sałatę i udekorować warzywami i tofu. Polać sosem winegret.

Jak zrobić sos:
Do szklanki przełożyć łyżkę musztardy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i odrobinę octu jabłkowego. Oprószyć odrobiną soli. Dodać miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Smak sosu powinien być słodko-kwaśny z odrobiną słonej nuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz