czwartek, 29 stycznia 2015

Sos słodko-kwaśny

Idealne pasuje do potrawki z kurczaka, makaronów czy też naleśników faszerowanych warzywami.


Co kupić:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- paprykę czerwoną
- paprykę zieloną
- puszkę ananasa
- puszkę kukurydzy
- mąkę pszenną (2 łyżki)
- ocet 10% (1/2 - 3/4 szklanki)
- cukier (1,5 - 2 szklanki)
- curry (1 łyżka)
- musztardę (2 łyżki)
- chili (1/2 łyżeczki lub 1 łyżeczkę  papryki ostrej)
- paprykę słodką (1 łyżka)
- sól (do smaku około 1 łyżka)

JAK ZROBIĆ:

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub jeżeli ktoś posiada - multi chefem do warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 50 - 60 min. 
Po tym czasie dorzucamy pokrojone papryki, kukurydzę i ananasa (sok z puszki zostawiamy do zagęszczenia sosu). Gotujemy kolejne 25 min lub do momentu, żeby papryki nie były zbyt miękkie.

Przygotowujemy zagęszczającą bazę: do soku z ananasa dodajemy mąkę i mieszamy na jednolitą masę. Całość jeszcze chwilę gotujemy.

Słoiki myjemy i wyparzamy. Przelewamy sos do słoików i odwracamy wieczkiem do dołu, najlepiej zostawiamy na noc. Nie trzeba pasteryzować !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz