sobota, 7 marca 2015

Sernik na zimno z kolorową galaretką


Składniki:
- 1 kg serka waniliowego (w wiaderku)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- owoce (np. maliny, borówki amerykańskie)
- biszkopty okrągłe
- galaretka agrestowa
- galaretka pomarańczowa
- galaretka jagodowa
- galaretka malinowa
- 2 galaretki truskawkowe

Galaretkę agrestową, pomarańczową, jagodową i malinową rozpuścić w 250ml gorącej wody. Zostawić do przestudzenia a następnie włożyć do lodówki do mocnego stężenia na około 1,5 godziny. Po tym czasie kroimy je na grube kostki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego wystudzenia (konsystencja musi jednak być ciągle płynna).
Serek miksujemy z cukrem pudrem i waniliowym. Po wymieszaniu powoli dodajemy żelatynę ciągle miksując. Do gotowej masy przekładamy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy łyżką.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty i wylewamy naszą masę. Uderzamy kilka razy dnem tortownicy o blat i wstawiamy do lodówki na ok 1,5 godziny.
Na górze sernika układamy owoce. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, po czym schładzamy. Gdy galaretka zaczyna tężeć przelewamy ją na sernik. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz