piątek, 20 lutego 2015

Łosoś w cieście francuskim z szpinakiem




Przedstawiam bardzo proste, szybkie a zarazem efektowne danie. Najlepiej podawać na sałatce z rukoli z pomidorami  i sosem vinegret.

Składniki:
- łosoś świeży bez skóry 500g (2-3 kawałki)
- ciasto francuskie - 2 opakowania
- szpinak 450g
- pomidory suszone (5 kawałków)
- ser feta ok. 60g
- czosnek 3 ząbki
- cytryna
- płatki migdałów
- sól, pieprz
- jajko
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- kilka pasków czerwonej papryki
- sos vinegret

Przygotowanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy świeżym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, wrzucamy czosnek i kilka kawałków pomidorów suszonych. Dorzucamy szpinak, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Na koniec dodajemy ser feta.
Rozkładamy ciasta francuskie. Na jednym cieście wykładamy kawałki łososia i przykrywamy szpinakiem. Z drugiego ciasta wykrawamy "górę" i nakładamy na rybę. Boki lepimy jak przy pierogach. Gdy łososia mamy już zawiniętego w ciasto, na górze robimy kilka nacięć, smarujemy jajkiem i posypujemy płatkami migdałów.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C i pieczemy przez 20 minut.




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz