sobota, 7 marca 2015

Ciasto marchewkowe z bananami

Składniki:
- 3 duże marchewki
- 300g mąki pszennej
- niecała szklanka cukru
- 250 ml oleju
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 banany

Do misy przesypać produkty suche i mokre. Zmiksować. Zetrzeć marchewki na grubych oczkach i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Pokroić banany w plasterki.
Długą foremkę keksową wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać 3/4 ciasta do foremki, a górę udekorować plasterkami bananów (jeden przy drugim). Zalać pozostałą częścią ciasta.
Nastawić piekarnik na 170 st.C i piec około 40-45 min ( do suchej zapałki).

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz