środa, 25 marca 2015

Babeczki wielkanocne

Pyszne, wilgotne z chrupiącą skorupką... Po prostu boskie!

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 200 ml maślanki
- 125 ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- garść pastylek czekoladowych
- łyżeczka ekstarktu pomarańczowego

Do dekoracji:
- masa marcepanowa i foremki
- pianki Marshmallow
- patyczki czekoladowe
- złote perełki dekoracyjne
- drażetki MMS
- barwnik zielony

Trwały krem do dekorcji:
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- ekstrakt np. pomarańczowy
- barwnik (np. zielony)

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, pastylki czekoladowe. W drugiej mokre: maślankę, olej, jajko. Połączyć zawartość 2 misek i wymieszać niezbyt dokładnie (do połączenia się składników).
Gotową masę przelewamy do papilotek umieszczonych w formie. Piekarnik nastawiamy na 200 ºC i pieczemy 20-25 min. Po upieczeniu czekamy chwilę zanim wyjmiemy babeczki z piekarnika.

Przygotowanie kremu:
Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier. Zagotowujemy, po czym schładzamy. Margarynę ubijamy na puch za pomocą miksera. Przelewamy stopniowo schłodzoną masę ciągle miksując. Można dodać na koniec ekstrakt smakowy i barwnik.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz