niedziela, 22 marca 2015

Muffinki z kawałkami czekolady

Wilgotne, puszyste i przepyszne czekoladowe muffinki. Idealne na małe conieco przy kawie...


Porcja na 12-16 papilotek.

Skład:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1,5 tabliczki czekolady (150g) mlecznej bądź deserowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy produkty suche. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do powyższych składników. Całość mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy. Po wymieszaniu przelewamy składniki mokre do suchych. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Foremkę na muffinki wypełniamy papilotkami i zapełniamy je do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 200 st.C i pieczemy 25 min (ostatnie 3 minuty piekły się na termoobiegu).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz