czwartek, 5 lutego 2015

Pasztet z cieciorką, żurawiną i natką pietruszki w sosie z pomarańczy

Przepyszny warzywny pasztet z cieciorką, kaszą jaglaną, żurawiną i dużą ilością natki pietruszki.



Co kupić:
- kaszę jaglaną (1 szklanka)
- 250g sypkiej cieciorki
- mix orzechów ( 1/2 szklanki)
- żurawinę (1/4 szklanki)
- rodzynki (niecała połowa szklanki)
- duży pęczek natki pietruszki
- olej ( 3 łyżki)
- jajko
- świeżo zmielony pieprz
- sól

JAK ZROBIĆ:
1. Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
2. Gotujemy kaszę jaglaną w 2-2,5 szklanki wody (najpierw przelewamy wrzątkiem na sitku a następnie przelewamy zimną wodą) i solimy. Po ugotowaniu odstawiamy jeszcze na kilka minut by kasza wchłonęła resztę wody.
3. Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie.
4. Odcedzamy cieciorkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa o mniejszych oczkach.
5. Do miski dodajemy cieciorkę, przestudzoną kaszę, rodzynki, żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, mieszankę orzechów, jajko, olej i mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz.
6. Wykładamy foremkę (21x13cm) folią aluminiową i przelewamy "wkład". Dość mocno uklepujemy i wyrównujemy wierzch pasztetu.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 45 min do ładnego zarumienienia się..
8. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia, w przeciwnym wypadku pasztet będzie się kruszył podczas krojenia.

Można go podawać na ciepło lub zimno. Idealnie smakuje z gęstym sosem z pomarańczy.
Przepis na sos z pomarańczy znajdziecie na moim blogu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz