poniedziałek, 9 lutego 2015

Ciasto na maślance z brzoskwinią i jabłkiem


Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 opak. cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jabłek
- puszka brzoskwiń

Kruszonka:
- 100g masła
- ok. 3/4 szklanki mąki
- 1 opak. cukru waniliowego
- ok. 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)

1) Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanej patelni, podsypujemy cukrem i cynamonem.
2) Cukier i żółtka ubijamy na pianę, po czym dodajemy olej i maślankę.
3) Dosypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Dodajemy na końcu cukier waniliowy.
4) Surową masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Górę dekorujemy jabłkiem i brzoskwinią, posypujemy wyrobioną kruszonką.
5) Całość zapiekamy w 180 st.C przez około 50 min ( pod koniec można włączyć opcję termoobiegu).






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz