niedziela, 8 lutego 2015

Naleśniki szpinakowe


Składniki na około 10 szt.

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 120g szpinaku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sól
- olej

Farsz:
- 150g ulubionej szynki
- 100g żółtego sera
- 300g brokułów
- sos słodko-kwaśny
- śmietanka słodka (10%) / jogurt naturalny (opcjonalnie)


1. Do blendera przeleć trochę mleka i szpinak. Zblendować na gładką masę.
2. Do głębokiej misy przelać szpinakową masę, dodać przesianą mąkę, jajka, wodę gazowaną i resztę mleka. Posolić i zmiksować. Gdy konsystencja jest zbyt gęsta dodać więcej mleka. Odstawić na kilkanaście minut.
3. Rozgrzewamy patelnie i na odrobinie oleju smażymy naleśniki z obu stron. Układamy jeden na drugim i przykrywamy.

FARSZ:
- Brokuły gotujemy al dente na parze w osolonej wodzie
- Szynkę i ser kroimy w plastry
- Sos słodko-kwaśny (najlepiej własnej roboty) można wymieszać z odrobiną śmietanki lub jogurtu

Naleśnik smarujemy sosem i układamy farsz. Zawijamy, a górę posypujemy odrobiną startego żółtego sera i polewamy odrobiną sosu.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz