poniedziałek, 16 lutego 2015

Ciasto czekoladowe z niespodzianką


Ciasto idealnie nadaje się na niespodziankę dla ukochanej osoby. Wyraz twarzy po rozkrojeniu...bezcenny : )

Składniki:

Ciasto różowe (wewnętrzne):
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki
- barwnik spożywczy ( czerwień makowa)
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 3 paczki cukru waniliowego (90g)

Ciasto czekoladowe:
- 200g czekolady deserowej (min 70% kakao)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200g miękkiego masła
- szczypta chili
- szczypta imbiru
- 3 duże jajka
- 150 ml śmietanki lub mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

CIASTO  RÓŻOWE:
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym (cukrem waniliowym) na puszystą białą masę. Miksując dodawać kolejno żółtka, śmietanę i barwnik (do uzyskania mocnego różowego koloru).
Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać do masy i delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (24x12) i piec przez około 45-50 min w 170 st.C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na 1,5 cm plastry. Z każdego plastra wyciąć serce za pomocą foremki do pierników.

CIASTO  CZEKOLADOWE:
Masło rozpuścić w rondelku i dodać pokruszoną czekoladę. Do misy przesypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka, śmietankę (mleko) i ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować. Przelać do ciasta lekko wystudzoną masę czekoladową i ponownie zmiksować na gładką masę.
Keksówkę o wymiarach 24x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki przełożyć wykrojone serca i trzymając osobno każde z nich zalewać ciastem czekoladowym z każdej strony. Gdy będą już stabilnie zatopione, przelać resztę ciasta na górę foremki.
Nastawić piekarnik na 165 st.C z termoobiegiem lub 180 st.C bez termoobiegu  i piec około 50 min.
Pod koniec pieczenia upewnić się patyczkiem czy ciasto jest na pewno gotowe.

Ciasto wystudzić. Można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.








Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz