sobota, 18 kwietnia 2015

Tort czekoladowo - pomarańczowy w stylu angielskim

Jako, że to mój pierwszy w życiu tort angielski, dla zwiększenia stopnia pewności efektu końcowego kupiłam gotowy już biszkopt w cukierni oraz masę cukrową. Skromnie mówiąc efekt powalający, smak tortu wyśmienity z wyraźną nutą pomarańczy. Zaskoczenie i uśmiech dziecka... niezapomniany.



Składniki:
- biszkopt ( podzielić na 3 części)
- masa cukrowa (u mnie 5 kolorów: zielona, niebieska, czarna, biała, różowa)
- cukier puder ( po podsypywania masy cukrowej)
- klej cukrowy (do przyklejania ozdób Myszki Mickey)
- puszka mandarynek (do nałożenia na krem pomarańczowy)
- pastylki czekoladowe (do posypania kremu czekoladowego)

  • Nasączanie biszkoptu:
- 200 ml świeżego soku z pomarańczy
- 100 ml mleka kokosowego
- syrop z mandarynek z puszki (ok 1/3)



  • Krem pomarańczowy:
- sok z 7 dużych pomarańczy oraz otarte skórki z 2 pomarańczy
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 
- 250 ml kremówki
- 7 łyżek mąki kukurydzianej (u mnie kleik kukurydziany dla niemowląt)

  • Krem czekoladowy:
- 100g masła (temperatura pokojowa)
- 200g czekolady deserowej
- 250g serka mascarpone
- 2-3 łyżki kakao
- cukier puder (2-3 łyżki)
- 2 krople aromatu pomarańczowego

  • Krem maślany (pod masę cukrową):
- 200g masła (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka bardzo ciepłej wody

Przygotowanie:
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą część nasączamy płynną masą z mleka kokosowego, soku z pomarańczy i syropu z mandarynek.

Krem pomarańczowy: 
Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać mąkę kukurydzianą i zagotować do zagęszczenia. Dodać mleko skondensowane i nadal zagotowywać. Gdy masa będzie miała gęstą konsystencję dodać otartą skórkę z pomarańczy i przelać do miski o szerokim dnie, przykryć folią spożywczą i wystudzić całkowicie (ja wystawiłam za okno).
Ubić kremówkę i dodawać powoli do wystudzonego kremu. Delikatnie wymieszać.

Krem czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło i serek mascarpone ubić na puszystą masę, dodać cukier puder. Do masy przekładamy rozpuszczoną i przechłodzoną czekoladę, kakao oraz aromat. Wymieszać delikatnie i wstawić do lodówki do czasu wykorzystania.

Krem maślany:
Masło z cukrem pudrem miksujemy na puszystą  masę. Na koniec dodajemy łyżkę bardzo ciepłej wody i mieszamy na gładką masę.

Na sztywną podkładkę do tortu przekładamy pierwszy krążek biszkoptu i nasączamy go. Na ten biszkopt przekładamy krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzamy. Na koniec posypujemy pastylkami czekoladowymi.
Na krem czekoladowy nakładamy drugi krążek biszkoptu, nasączamy i rozprowadzamy równo krem pomarańczowy. Na jego powierzchnię układamy mandarynki (odsączone z nadmiaru syropu).
Następnie przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Całość tortu pokrywamy dokładnie kremem maślanym i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie przygotowujemy matę silikonową, podsypujemy ją cukrem pudrem. Rozwałkowujemy zieloną masę cukrową do przykrycia tortu (jeżeli jest zbyt twarda na początku -  możemy włożyć do mikrofalówki na kilka sekund), Należy pamiętać, żeby rozwałkowana masa była z dużym nadmiarem. Nieprzywierający wałek obsypujemy cukrem pudrem, nawijamy na niego zieloną masę i przekładamy na tort. Zaczynamy wygładzać tort od góry za pomocą specjalnej tacki. Gdy tworzą się fałdy na boku toru - naciągamy masę i wygładzamy palcami, a później tacką. Po wygładzeniu i uformowaniu masy cukrowej odkrawamy nadmiar.

Myszka Mickey:
Wszystkie kroki ozdabiania tortu Myszką ukazane są na zdjęciach.
Pierwszym krokiem było wydrukowanie twarzy Myszki Mickey i wycięcie jej. Kolejno wycinałam uszy z kartki i przykładałam na rozwałkowaną masę cukrową w odpowiednim kolorze. Potem twarz z białej masy, oczy, rzęsy, nos, usta.
Na koniec obłożyłam tort białym paskiem z masy po obwodzie i zrobiłam niebieską kokardę oraz kropki.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz